Cum sa reducem timpul petrecut in fata ecranelor de catre copiilor
De cand pandemia de Covid-19 a inceput, in luna martie 2020, majoritatea dintre noi am inceput sa folosim tehnologia ca un mijloc de divertisment, de distragere de la ce se intampla in lume.
Am ajuns intr-un moment in care tehnologia este legata de mainile noastre si doar cu un singur click ajungem sa pierdem ore navigand prin sute de infromatii. Copiii putem spune ca sunt unii dintre cei mai afectati cand vine vorba de acest fenomen. Acestia nu detin neaparat simtul controlului asa ca ei sunt in cautare continua de metode ce-i pot tine in priza.
Ca un efect advers, informatiile multiple care ofera dopamina constanta pot afecta modul in care interactioneaza acestia cu alte persoane. De exemplu, un nivel crescut de dopamina poate genera anxietate, agresivitate, dificultati de concentrare, tulburari de somn, lipsa de energie, in unele cazuri chiar si depresie.
Copiii sunt greu de controlat sau chiar de educat in anumite circumstante. Un factor foarte mare in educarea unui copil tine de relatia copil-parinte care ar trebui sa fie destul de sanatoasa si deschisa pentru a exista intelegere.
Pentru a incepe regularea folosirii ecranelor si reducerea nivelului de dopamina, parintele sau tutorele trebuie sa creeze o relatie cu copilul si sa vorbeasca deschis despre cum poate folosi tehnologia. Aceasta poate fi folosita in diverse moduri, dar infromarea este ceea ce face creierul sa se dezvolte, iar dopamina in doze corecte imbunatatesc starea de spirit a unui copil.